News

Les Jornades Turisme geològic: públics, usos i reptes

Published on 22 octubre, 2014 under BLOG
Les Jornades Turisme geològic: públics, usos i reptes

El passat divendres 17 d’Octubre es van celebrar, a Tremp, les Jornades Turisme geològic: públics, usos i reptes organitzades per la UdL, en les quals vam tenir la sort de poder-hi participar.

Hi van acudir més de 100 oients, entre professionals del geoturisme, estudiants del Grau de Turisme i del Grau de Geografia de la UdL i actors locals.

En elles hi col·laboraren diferents ponents relacionats directa o indirectament amb el Geoturisme com el Joan Vinyes, president del Geoparc de la Catalunya Central, que ens explicà que des del geoparc enfoquen el turisme geològic com un eix integrador de diferents patrimonis i com una eina pel desenvolupament econòmic del territori.

Jordi Casassayas (INSETUR-UdG) ens parlà dels resultats ide les conclusions de l’Estudi sobre la creació de productes turístics associats als recursos geològics del Pallars Jussà. Exposà tres escenaris de futur entorn al desenvolupament de la Geologia com a recurs econòmic pel territori, destacant la opció del posicionament com a destinació turística especialitzada pel turista professional i amateur. Alhora, mostrà una proposta de productes turístics que giren al voltant del patrimoni geològic.

A la tarda participarem tres empreses que ens dediquem al Geoturisme, on vàrem exposar la nostra experiència. Parlàrem de què ens motivà a engegar un projecte d’aquest tipus, quins tràmits legals vam haver passar i com treballem el turisme geològic .

Vam començar a xerrar Eureka SGN on vam presentar-nos com a una empresa orientada a la divulgació i a la formació en Ciències de la Terra; vam explicar el nostre projecte empresarial, com enfoquem el geoturisme pensant amb el visitant i la conservació del patrimoni geològic i quines sortides oferim (bàsicament concentrades en el Pallars Jussà), la majoria relacionades amb algun altre recurs o patrimoni del territori (patrimoni natural, patrimoni històric i industrial, astronomia, enologia).

Tot seguit fou el torn de Turismo Geológico, empresa localitzada a Madrid. La Ruth Hernández ens explicà que és el Geoturisme, ens parlà del turisme accessible, de com re enfocar rutes ja existents cap el turisme geològic i ens parlà una mica del màrqueting online. Si voleu veure la seva interessant presentació cliqueu aquí.

P1080366

I llavors fou el torn del Marc Tudela, d’Itineraris Geològics, situats a Calella però ofereixen sortides per tot Catalunya. Ens parlà dels motius que el portaren a crear aquest projecte, ens mostrà la fantàstica guia geològica Els Tresors geològics del Parc Natural del Cadí-Moixeró (amb App inclosa) i ens explicà una ruta geològica de dos dies que ofereixen a la Conca de Tremp.

Les jornades les tancà l’Arcadi Castilló, tècnic de lIDAPA. Ens va fer un estat de la qüestió del geoturisme al Pallars Jussà i al Pirineu Occidental, des d’un punt de vista crític i constructiu, on va quedar clar que hi ha un llarg camí per recórrer i que l’única manera és anant tots a una, tant el sector públic com el privat.

L’endemà vam realitzar la sortida geoturística La Conca de Tremp: Un laboratori Geològic a l’aire lliure per a 30 dels estudiants que varen venir a les jornades. Vam explicar com s’ha format l’actual paisatge de la Conca de Tremp a través d’un viatge de 100 milions d’anys, veiérem les restes d’un mar de fa 55 milions d’anys, visitarem l’esllavissada de Puigcercós i acabarem a castell de Mur on vam veure qui va fer les últimes pinzellades d’aquest escenari meravellós prepirinenc.

P1080361

Les conclusions d’Eureka SGN, sobre aquestes jornades, són que el geoturisme és una modalitat turística desconeguda però que comença a generar cert interès en diferents àmbits, des del turístic com una nova modalitat de turisme de natura fins el de l’administració pública com una via de creixement econòmic. Realment pot esdevenir un actiu econòmic pel territori, sempre i quan es treballi des de diferents sectors amb una estratègia conjunta a llarg termini i ben planificada; per a nosaltres és una carrera de fons en la qual hi estem participant i volem arribar fins a la meta.

Per acabar, voldriem agrair a en Daniel Paül, coordinador de les jornades, per a comptar amb nosaltres.

Tagged: ,

1 Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *